top of page

Moxo Dikkat Testi ve Wisc Zeka Testleri

Hizmetdetayi

Hizmet Detayı

MOXO Dikkat Testi İçeriği


Moxo Dikkat Testi’ni yaptırmanız çocuğunuzun dikkatinin nelerden etkilendiğini anlamanızı ve buna uygun programlar uygulamanızı sağlar.


Sınavlarda ve ders çalışırken her çocuğun dikkati farklı şeylerden etkilenir.


Sorularda basit hatalar yapmak,

dikkat dağınıklığı, zamanı doğru kullanamamak, derste ve çalışırken konsantre olamamak, çabuk sıkılmak, unutkanlık, ödevleri yetiştirememek…

Çocuk ve gençlerin çoğu bunlardan biri veya birkaçını zaman zaman yaşar, bazı çocuklar ise daha sık yaşar.


Moxo Dikkat Testi çocuğunuzun dikkatinin nelerden olumlu veya olumsuz etkilendiğini anlamanızı ve akademik başarısını arttıracak uygun düzenlemeler yapmanızı sağlar.


Dünyada 30’dan fazla ülkede uzmanlar tarafından uygulanan Moxo Testi, 6 yaş ve üzeri tüm çocuk ve gençlerde dikkat ve dikkat bileşenlerini ölçen bilgisayar tabanlı bir testtir.


Moxo Dikkat Testi, 15-18 dakika sürmekte ve test bitiminde sonuç raporları otomatik olarak alınmaktadır. Kişi Profili, Performans Grafiği ve Sonuç Raporu Moxo sonucunda elde edilen 3 farklı rapordur;

•⁠ ⁠Kişi Profili çocuğun kendi yaş ve hemcinslerine göre dikkat durumunu ortaya koymaktadır.

•⁠ ⁠⁠Performans Grafiği kişinin dikkat özelliklerini ve nelerden nasıl etkilendiğini belirlemektedir.

•⁠ ⁠⁠Sonuç Raporu ile de tüm rakamsal sonuçlar yazıya dönüşmüş olarak alınmaktadır.


Moxo Dikkat Testi, bilgisayar oyununa benzeyen tasarımı ile Dikkat, Zamanlama, Hiperaktivite ve Dürtüsellik eksenlerini gerçek yaşam koşullarında olduğu gibi çeşitli uyaranlar - çeldiriciler altında ölçer.


Test sırasında bireyin Moxo hedefine odaklanbilmesi için günlük yaşamında yapması gerektiği gibi testte bulunan görsel ve işitsel çeldiricileri görmezden gelmesi veya bunları bastırabilmesi gerekmektedir.


Böylece Moxo Dikkat Testi dikkat performansının zaman içindeki değişimi ve hangi tip çeldiricilerden etkilendiği ölçülür.


Uygulayıcı hatası veya hesap hatasından uzak objektif sonuçları ile bireyin dikkat özelliklerini anlayarak, çalışma ve günlük yaşamına ilişkin en uygun öneri ve programların oluşturulmasına yönelik değerli bilgiler üretir.


WISC-R Zekâ Testi nedir? Neyi Ölçer?


WISC-R zekâ testi, 6 ile 16 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilen bireysel bir zekâ testidir.

Testin uygulama süresi çocuğun performansına göre 1 saat ile 1,5 saat arası değişebilmektedir.

Bu zekâ testinin en iyi taraflarından biri çocuğu kendi yaşıtlarıyla karşılaştırarak bununla ilgili bir sonuç verebilmesidir.


Zekâ testinde sözel ve performans olarak iki bölüm bulunur.

Bu bölümlerde beş ana, bir de yedek bölüm olmak üzere altı test vardır.

Testin tamamında olmasa da bazı alt testlerde süre sınırlaması vardır.

Sözel ve performansa dayalı testler ve alt testler şu şekildedir;


Sözel Zekâ Grubunun Alt Testleri:


  • Genel bilgi

  • Benzerlikler

  • Aritmetik

  • Sözcük dağarcığı

  • Yargılama

  • Ek test olarak da sayı dizisi

  • Performans Zekâ Grubu ve Alt Testleri

  • Resim tamamlama

  • Resim düzenleme

  • Küplerle desen

  • Parça birleştirme

  • Şifre

  • Ek test olarak da labirentler

  • Ek testler uygulanmasında zorunluluk yoktur. Fakat kısa süreli belleğin ölçülmesinde etkili olan sayı dizisi testinin uygulanması genelde tavsiye edilir.

WISC-R Zekâ Testi Kimlere Uygulanabilir?


Bu zekâ testi 6 ile 16 yaş arasındaki çocuklarda uygulanan bir testtir.

Fakat ülkemizde yaygın olarak genellikle okul öncesi ya da ilkokul çağı çocuklarına yapılır.

Ayrıca aileler çocuklarının zekâ seviyelerini öğrenmek ya da bir sorun olup olmadığın anlamak için zekâ testi yaptırmak isteyebilirler.

Bazen de anasınıfı ya da ilkokul öğretmenlerinin çocuğun öğrenme süreçlerinde bir sorun yaşadığını fark ettiklerinde, çocuklar için zekâ testi yapılması yönünde yönlendirme de bulunabilir.


WISC-R Zekâ Puan Aralığı Nedir?


WISC-R zekâ testi sözel ve performans becerileni ölçen bir zekâ testidir.

Çocuğa dair bazı özel durumlar testin sonucunu etkileyebilir.

Öğrenme güçlüğü, disleksi gibi durumlarda çocuk düşük puanlar alabilir. Çocuğun özel durumları eğitimle giderilmeye çalışıldıktan sonra tekrar test yapıldığında sonuç daha yüksek çıkabilir. Burada artan zekâ değildir, çocuğun teste katılımını olumsuz etkileyen faktörlerin ortadan kalkmasıdır. Ayrıca anne-babaların çocuklarını teste getirirken kaygı düzeylerini artıracak bir tutumdan uzak durmaları, çocuğun kendini rahat hissetmesi de çocuğun performansını olumlu yönde etkileyecektir.


WISC-R Zekâ puan aralığı


  • 0-24 puan aralığı zihinsel engelli

  • 25-44 puan aralığı öğretilebilir zihinsel engelli

  • 45-75 puan aralığı eğitilebilir zihinsel engelli

  • 76-89 puan aralığı alt sınır zekâ

  • 90-110 puan aralığı normal zekâ

  • 111-129 puan aralığı parlak zekâyı gösterir.

  • 130-160 puan aralığı üstün zekâyı

  • 160 ve üzeri puan aralığı dâhilik


Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV (WISC-IV)


6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arasındaki çocukların zihinsel becerilerini ölçmeye yarayan zekâ testidir.

Test, zekâ düzeyinin yanı sıra çocuğun güçlü ve zayıf zihinsel becerileri hakkında ipuçları sunmaktadır.


Çocuğun yeterli veya geride olduğu tüm zihinsel yeteneklerin keşfedilmesiyle birlikte güçlü becerileri daha ileriye taşıyabilmek veya zayıf becerileri desteklemek mümkün olmaktadır.

WISC-IV sonucu elde ettiğimiz veriler, çocuğun zihinsel faaliyetlerinin yaşıtlarının ne kadar gerisinde veya ilerisinde olduğunu öğrenmemize yardımcı olmakla birlikte üstün zihinsel potansiyele sahip çocuklar üzerinde farkındalık oluşturma işlevi taşımaktadır. Diğer yandan geliştirilmesi gereken zayıf zihinsel becerilere yönelik uygun destek programlarının vakit kaybetmeden hazırlanması sağlanabilmektedir.


Wechsler Çocuklar İçin Zekâ Ölçeği ailesinin dördüncü üyesi olarak WISC-IV, 2008 yılında ticari ve bilimsel telif hakları Türk Psikologlar Derneği (TPD) tarafından alınarak Öktem ve ark. (2008-2012) tarafından uyarlanmıştır. Türkiye’de geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları 2013 yılında tamamlanan en güncel çocuk ve ergen zekâ ölçeği olma özelliği taşımaktadır.


WISC-IV Hakkında Genel Bilgiler


WISC-IV, 4 zihinsel beceri kümesine dağılmış olan 10 temel ve 5 yedek olmak üzere toplam 15 alt testten oluşmaktadır. Çeşitli sebeplerle temel alt testleri uygulamanın uygun olmadığı durumlarda yedek alt testlerden yararlanılmakta olup her çocuk için önerilen uygulama 10 temel alt testin tamamıdır.

Tahmini uygulama süresi çocuğun çalışma hızına bağlı olarak 90 ila 120 dakika arasında değişmektedir.


Uygulamanın tek oturumda tamamlanması tercih edilmekle birlikte çocuğun süreçteki ihtiyaç ve performansına bağlı olarak kısa bir mola verilebilmektedir. Aynı çocuğun ikinci bir WISC-IV değerlendirmesi için en az 1 yıl beklemek gerekmektedir.


Test dört ana bölümden oluşmaktadır:


1.Sözel kavrama (5 ayrı alt testten oluşur): Akıl yürütme, kavrama, kavram oluşturma, sözel bilgi ve sözel ifade yeteneği kullanılır. Her görev, işitsel uyaranı anlama, uzun süreli bellekte sözel olarak kodlanmış bilgiye ulaşma, tepkileri sözel olarak ifade etme yeteneği gerektirir. Sözel bilgi yanı sıra öğrenilmiş, bilgi ve yetenekleri yansıtan kristalize akıl yürütmeyi temsil eder. Lisan ve kültür yeterliliğini, okul başarısını yordar.


2.Algısal akıl yürütme (4 ayrı alt testten oluşur): Akıcı ve algısal akıl yürütme ve algısal organizasyonu ölçer. Her görev, görsel algı ve organizasyon, görsel olarak sunulan sözsüz materyali kullanarak akıl yürütme, idare etmeye-yönetmeye ilişkin işlevlerde kullanılan yetenekleri gerektirir.


3.Çalışma belleği (3 ayrı alt testten oluşur): Kısa süreli işitsel bellek, dikkat, konsantrasyon, çalışma belleğini ölçer. Her görev, seçme ve izleme dikkati, zihinsel manipülasyon, yetenekleri gerektirir.


4.⁠ ⁠İşlemleme hızı (3 ayrı alt testten oluşur): Zihinsel işlemleme hızı, harf-motor işlemleme hızını ölçer. Her görev, görsel algı ve organizasyon, görsel tarama, dikkatin yetkin kontrolü, gayretin sürdürülmesi, hız gibi çoklu motor tepkilerin verimli üretimini gerektirir.


WISC-4 zeka testi uygulamasına girecek olan bir çocuğun uygulamaya başlamadan önce gerekli bazı koşullarının sağlandığından emin olunmalıdır. Dinlenmiş, uykusunu almış, karnı tok ve motivasyon anlamında normal bir gününde gelmesi önerilir. Rahat kıyafetler tercih edilmelidir.


Ayrıca kaygı, gerilim, endişe ve tehdit algısına neden olabileceğinden çocuğa zeka testine götürüldüğü de söylenmemelidir. Çocuk uygulamaya getirilirken “test, zeka testi, sınav” gibi terimler duymamalıdır. Bunun yanında çocuğa “İyi yap, dikkatli yap, iyi dinle” gibi kaygı arttırıcı komutlar verilmemelidir. Çocuğa gerekli olan açıklamalar uygulama öncesinde psikolog tarafından yapılır.

© 2025 Tüm Hakları Ufuk Psikolji Tarafından Saklıdır. Tasarım ve Kurulum YamanOF

bottom of page